360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemaileye-offeyefacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs-czflag-en_US_backflag-en-usflag-pl-plflag-sk-skflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Logo

Čo znamená označenie kóšer víno?

Kóšer víno

Výrobu kóšer vína sprevádzajú prísne pravidlá. Môže ho vyrábať iba ortodoxný žid alebo židovka a látky aj zariadenia, ktoré sa vo vinárstve používajú, musia byť kóšer. Ako kóšer víno vzniká a ako spoznáte, že ste naň narazili?  

Čo je to kóšer víno? 

Kóšer víno je víno, ktoré môžu vyrábať iba ortodoxní židia, a proces výroby musí spĺňať židovské predpisy (kašrut). Termín kašer (po slovensky kóšer) sa spája predovšetkým s pokrmami a nápojmi a znamená vhodný alebo správny 

Vinárstvo si nemôže samé od seba víno označiť ako kóšer. Aby mohlo byť víno kóšer, musí vinárstvo získať od cirkvi, rabína alebo certifikačnej agentúry súhlas a schvaľovaciu známku (hechser). Také víno je potom označené ako kóšer pre Pesach

Čo je sviatok Pesach? 

Pesach patrí medzi najstaršie židovské sviatky a odkazuje na oslobodenie Izraelčanov z egyptského otroctva. Hovorí sa mu tiež „sviatok nekvasených chlebov”. Podľa úryvkov zo Starého zákona izraelskí otroci sa ponáhľali z Egypta tak rýchlo, že im nestihlo cesto na chlieb vykysnúť, a pri úteku jedli nekvasený chlieb. Počas celého sviatočného obdobia tak židia nesmú jesť nič kvasené a vykysnuté

Výroba kóšer vína 

Kóšer víno je kóšer, ak ho vyrobili židia, ktorí žijú zbožným životom, modlia sa, chodia do synagógy, svätia sobotu a jedia kóšer potraviny. Na výrobe sa smú podieľať len oni, a to od chvíle, kedy sa pozbierané hrozno dovezie z vinice. 

Všetky látky a nástroje, ktoré sa pri výrobe vína použijú, musia byť tiež kóšer. To sa týka kvasiniek, nádob, lisov, hadíc a ďalšieho náradia. Ak nejaké vinárstvo vyrába kóšer aj ne-kóšer víno, malo by mať oddelenú výrobu tak, aby nedošlo k zámene. Dvojaká výroba ale nie je vo všetkých vinárstvach možná, preto môžu jednotlivé kusy zariadenia prejsť rituálnym očistením v prítomnosti rabína. Pri očiste sa môže použiť vriaca voda, jedlá sóda alebo oheň. 

1964 Barbaresco Angelo Gaja

NA SKLADE

1993 Champagne Veuve Clicquot Ponsardi

NA SKLADE

1978 Saint-Emilion Grand Cru Château Pavie Macquin

NA SKLADE

1980 Saint-Estèphe Grand Cru Château Cos d’Estournel

NA SKLADE

1975 Pauillac Grand Cru Château Pichon Longueville

NA SKLADE

1985 Amarone della Valpolicella Allegrini

NA SKLADE

1955 Barolo Francesco Rinaldi & Figli

NA SKLADE

1952 Barolo Marchesi di Barolo

NA SKLADE

1965 Barolo Giuseppe Mascarello

NA SKLADE

1974 Barolo Riserva Giacomo Borgogno & Figli

NA SKLADE

Kóšer kvasenie 

Kvasenie prebieha tiež za prísnych podmienok. Nesmú sa používať modifikované kvasinky. Namiesto nich môžu vinári použiť kóšer kvasinky alebo tie, ktoré sa nachádzajú v šupke hrozna. Čeriace látky navyše nesmú byť živočíšneho pôvodu – želatína, vaječný bielok alebo kazeín, ktoré sa pri výrobe vína klasicky používajú. Medzi povolené látky patria výťažky z morských riaas (algináty).  

Kóšer víno sa väčšinou čistí pomocou sedimentácie a pretáčania. Takisto dozrievanie v sudoch trvá dlhšie ako pri ostatných vínach a kvôli celému procesu je výroba kóšer vína zdĺhavá. Víno zreje v dubových sudoch, nerezových nádržiach alebo plastových a sklenených nádobách. 

Ako prebieha fľaškovanie? 

Ak sa kóšer víno vyrába v inom štáte ako v Izraeli, pasterizuje sa (prechádza varom) tri sekundy v prietokovom pasterizátore pri teplote 74 °C až 87 °C. Potom sa schladí a naplní do fliaš. Prečo musí víno prejsť varom? Vysvetlenie je jednoduché. Vďaka prevareniu zostáva kóšer víno kóšer aj v prípade, že ho otvorí niekto iný ako ortodoxný žid. 

Výberové vína. Vo vašom e-maile.

1× mesačne sa tešte na odporúčania, zaujímavosti a výhodné ponuky pre váš archív.

ĎAKUJEME, VIAC INFORMÁCIÍ NÁJDETE V E-MAILY.

Zdielať článok s priateľmi