360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemaileye-offeyefacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs-czflag-en_US_backflag-en-usflag-pl-plflag-sk-skflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Logo

Prívlastkové víno: Delenie vín podľa cukornatosti

delenie vína podľa cukornatosti

O vínach s prívlastkom ste už určite niečo, alebo dokonca veľa počuli. Niet divu. Prívlastkové víno patrí k tomu najkvalitnejšiemu, čo vám môžu vinári ponúknuť. Poďme sa pozrieť na ich druhy a to, ako zapadajú do systému triedenia vín celkovo. Začíname!

Značenie a druhy vína (nielen) na Slovensku

Víno môžeme rozdeliť do skupín a podskupín podľa rôznych kritérií. Patrí medzi ne napríklad základná kategorizácia: tiché víno, likérové víno, šumivé víno, perlivé víno či čiastočne skvasený hroznový mušt (u nás známy ako burčiak).

Prihliadnuť môžeme aj k zvyškovému cukru a tiché vína rozdeliť na suché, polosuché, polosladké a sladké. Ani delenie podľa farby nie je také jednoduché… Viete, že okrem červeného, bieleho a ružového vína existuje napríklad aj víno oranžové?

A mohli by sme ešte chvíľu pokračovať, ale pôjdeme hlavne k téme článku, ktorou je delenie vín podľa kvality.

Na Slovensku využívame tzv. germánsky systém značenia vín, ktorý je založený na určovaní kvality vín podľa cukornatosti (používa sa napríklad aj v Česku, v Nemecku a v Rakúsku).

Oproti tomu románsky alebo apelačný systém, ktorý uprednostňuje napríklad Francúzsko, Španielsko, Taliansko, Portugalsko, stavia na kontrole pôvodu hrozna a regulácii úrody. U našich susedov, v Česku, sa takto označujú vína originálnej certifikácie – VOC, o ktorých si môžete prečítať v článku zaoberajúcom sa pojmom terroir.

víno - delenie podľa cukornatosti

Víno podľa kvality – od stolového po akostné s prívlastkom

Podľa slovenského vinárskeho zákona rozlišujeme u tichého vína nasledujúce akostné triedy v súvislosti s minimálnou vyzretosťou hrozna (označenie v jednotke ⁰NM) použitého na výrobu vína.

  • víno (kedysi aj stolové víno) – 13 ⁰NM
  • regionálne víno – 15 ⁰NM
  • akostné víno: odrodové – 16 ⁰NM
  • akostné víno s prívlastkom, na ktorého rozdelenie sa pozrieme v ďalšom texte

Čo znamená značka ⁰NM v praxi? Označuje cukornatosť vína v prepočte: jeden stupeň NM = jeden kg prírodného cukru v 100 l hroznového muštu. Meranie sa robí vo vylisovanom mušte a používajú sa na to normované muštomery.

Okrem cukornatosti sa pri týchto vínach sleduje pôvod hrozna (od krajiny EÚ až po tuzemské podoblasti), odrody a ich miešanie, lokalita výroby, výnosnosť vinice a ďalšie parametre, ktoré sa spolu so zvyšovaním kvality vína sprísňujú. Pravidlám podliehajú aj údaje (označovánie vína), ktoré nájdeme na etikete.

delenie vína podľa cukornatosti

Akostné vína s prívlastkom alebo 8 schodov do sladkého neba

Prívlastkové víno musí spĺňať niekoľko kritérií. Pri jeho výrobe môže byť použité iba tuzemské hrozno z jednej vinárskej podoblasti (z vinice pre akostné víno, ktorej výnos nesmie prekročiť 12 t/ha). Tu sa musí aj samotné víno vyrobiť. Akostné vína s prívlastkom môžu obsahovať maximálne tri odrody vínnej révy a nesmie sa u nich zvyšovať cukornatosť muštu.

Zatriediť také víno môže iba Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia, ktorá overuje jeho odrodu, pôvod, cukornatosť, hmotnosť a splnenie ďalších požiadaviek na výrobu.

Prívlastkové víno sa podľa cukornatosti a spôsobu výroby ďalej delí na:

  1. Kabinetné víno – 19 ⁰NM, ľahšie víno určené na dennú spotrebu, ktoré sa veľmi príjemne pije.
  2. Neskorý zber – 21 ⁰NM, víno z hrozna v plnej zrelosti, ktoré má často výrazný odrodový charakter.
  3. Výber z hrozna – 23 ⁰NM, najčastejšie polosladké biele vína vyrobené z hrozna v plnej zrelosti, ktoré sa získa zo starostlivo vyberaných strapcov.
  4. Bobuľový výber – 26 ⁰NM, sladké, plné a extraktívne vína často z ručne vyberaných prezretých strapcov hrozna, z ktorého boli ručne odstránené nezrelé alebo poškodené bobule, vhodné napríklad na slávnostné príležitosti.
  5. Ľadové víno – 27 ⁰NM, víno s vysokým zvyškovým cukrom, hrozna sa zbiera ručne pri mraze aspoň -7 °C a zmrznuté musí zostať aj pri lisovaní.
  6. Slamové víno – 27 ⁰NM, víno vyrobené z dobre vyzretého hrozna, ktoré je sušené na slame či rohožiach z rákosia (alebo voľne zavesené) minimálne tri mesiace po zbere, má nižší obsah alkoholu a vďaka biochemickým zmenám zaujímavý charakter.
  7. Cibébový výber – 28 ⁰NM, vína z prezretých a zaschnutých bobuliek-hrozienok (cibéb) alebo hrozna napadnutého ušľachtilou plesňou, sladké a vzácne vína so stredným obsahom alkoholu.
  8. Hrozienkový výber – 28 ⁰NM, víno je vyrobené len z ručne vyberaných prezretých bobúľ hrozna

1962 Portské víno Reserva Dow’s Port

NA SKLADE

1962 Sciacchetrà Massucco Chiavari

NA SKLADE

1974 Portské víno Croft

NA SKLADE

1985 Portské víno Messias

NA SKLADE

1995 Portské víno Niepoort

NA SKLADE

1979 Anghelu Ruju Riserva Sella & Mosca

NA SKLADE

1996 Vin Santo Lungarotti

NA SKLADE

1952 Portské víno Reserva Dow’s Port

NA SKLADE

TIP na záver: Zaujímá vás výroba vína z viacerých hľadísk? Prečítajte si na našom blogu ďalšie informácie!

Dostali ste chuť na naozaj kvalitné víno? Skúste archívne víno, ktoré si môžete vychutnať sami, alebo ho darovať ako darček k významnej príležitosti.

Výberové vína. Vo vašom e-maile.

1× mesačne sa tešte na odporúčania, zaujímavosti a výhodné ponuky pre váš archív.

ĎAKUJEME, VIAC INFORMÁCIÍ NÁJDETE V E-MAILY.

Zdielať článok s priateľmi