360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemaileye-offeyefacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs-czflag-en_US_backflag-en-usflag-pl-plflag-sk-skflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Logo

Výber z cibéb: Jednotka medzi sladkými vínami

Výběr z cibéb

To najsladšie z najsladších – aj tak by sme mohli začať náš článok, v ktorom sa na rad dostáva výber z cibéb. Prívlastkové víno vysokej kvality sa hodí na sviatočné chvíľky alebo ako skvelé zakončenie degustačného menu. Poďme si osladiť život.

Výber z cibéb a jeho zaradenie do klasifikácie

Akostné vína s prívlastkom, medzi ktoré výber z cibéb patrí, je v slovenskej klasifikácii vín najvyššie. S ohľadom na nemecký systém triedenia vín sa výbery z cibéb ocitajú na jeho pomyselnom vrchole s cukornatosťou hrozna minimálně 28° NM.

Vyzretosť hrozna a obsah prírodného cukru sa najčastejšie merajú vo vylisovanom mušte normovanými muštomermi. Zatriedenie výberu z cibéb a tým aj kontrolu odrody, pôvodu hrozna, jeho cukornatosti a splnenie ďalších podmienok musí vykonať Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia.

Čo je vlastne cibéba

Cibéba je označenie pre bobuľu révy vínnej, ktorá čiastočne zoschla buď prirodzenou cestou, alebo v dôsledku napadnutia ušľachtilou plesňou – Botrytis Cinerea.

Novodobý pôvod slova môžeme vidieť v nemeckom výraze die Zibebe.

Zaujímavé je, že výbery z cibéb boli ako zvláštna kategória vín uznané českým vinárskym zákonom iba v roku 2004.

výber z cibéb zber
Zber cibéb sa robí vždy ručne.

Odrody, cibéby a výroba sladkého pokušenia

Medzi odrody, z ktorých sa výber z cibéb vyrába, patrí najčastejšie Pálava, Rulandské šedé, Tramín, Rizling vlašský alebo Chardonnay. Práve tie majú v našich viniciach predpoklad k dostatočnému dozretiu, a tým dosiahnutiu potrebnej cukornatosti.

Zber a výroba výberu z cibéb podlieha prísnym pravidlám. Hrozno musí vždy dozrieť či skôr prezrieť do požadovaného štádia na vinici a po zbere, ktorý sa robí ručne, sa už nesmie dosušovať.

Proces kvasenia prebieha pomaly a vínu je ponechané výrazné množstvo zvyškového cukru a stredný obsah alkoholu – okolo 10 až 13 %. Výbery z cibéb si obvykle ešte „poležia“ v dubovom sude, a to jeden až dva roky.

1988 Tramín červený Grand Cru Ernest Wiehle

NA SKLADE

1988 Barsac Premier Cru Chateau Coutet a Barsac

NA SKLADE

1970 Picolit Tenuta Catemario

NA SKLADE

1986 Sauternes Cháteau Doisy Daene

NA SKLADE

1997 Moscadello di Montalcino Tenuta La Poderina

NA SKLADE

1975 Vin Santo Torre Del Castellano

NA SKLADE

1977 Vin Santo Riserva Antinori

NA SKLADE

1987 Barsac Grand Cru Chateau Suau

NA SKLADE

1979 Picolit Tenuta Maseri Florio

NA SKLADE

2022 Rizling vlašský Bobuľový výber Château Valtice

NA SKLADE

Spoznajte botrytické víno: Výber z cibéb v tom nie je sám

Ako botrytický výber (alebo aj zber) môžeme v podstate označiť aj akékoľvek ďalšie víno, ktoré pochádza z hrozna napadnutého vyššie spomenutou ušľachtilou plesňou – botrytídou. Zároveň ale platí, že nie vždy je to prívlastkové víno. Na to je potrebné splniť ešte ďalšie podmienky.

Pre vznik plesne a jej nasledujúce rozšírenie na bobuliach sú kľúčové vhodné klimatické podmienky: dostatok jesenných dní bez ranného mrazu a počasie, ktoré strieda hmlové opary s popoludňajším slniečkom. Inak môže pleseň narobiť namiesto skvelého hrozna nenapraviteľné škody.

S botrytickými vínami sa stretávame napríklad aj v tokajskej oblasti alebo vo vyhlásenej vinárskej krajine Bordeaux, a to konkrétne v Sauternes. V našich terroir je často náročné dosiahnuť súhru všetkých čiastkových aspektov pre vznik botrytických výberov, a preto ich produkciu nie je možné vopred príliš plánovať. Aj z týchto dôvodov sú to vína, ktoré sú považované za exkluzívne a vzácne.

Výberu z cibéb prospieva hmla
Vzniku botrytických vín prospievajú ranné hmly.

Viete, že…

Botrytické víno, respektíve jeho výroba, bolo objavené náhodou. Ku koncu 18. storočia došlo v jednom z nemeckých kláštorov k spracovaniu zdanlivo znehodnotenej úrody hrozna, ktoré bolo napadnuté plesňou. Vzniknuté víno bolo však prekvapivo kvalitné a založilo tak novú tradíciu botrytického zberu.

Botrytické víno zo Sauternes

Ako už sme spomenuli, oblasťou často spájanou s botrytickými vínami je Sauternes. Tunajšia krajina totiž ponúka pre ušľachtilú pleseň dokonalé podmienky: rovinaté plochy, polohu 80 km od oceánu a sútok dvoch riek (Ciron a Garonne), ktorých rozdielne teploty dávajú predpoklad pre vznik ranným hmiel. Hmly sa tu snúbia s teplým slniečkom – presne tak, ako je pre vznik kvalitných botrytických vín potrebné.

Vína Sauternes sa vyrábajú z troch odrôd: Muscadelle a Sémillon, vďaka ktorým má víno charakteristickú arómu, a Sauvignon Blanc, ktoré mu dodáva sviežosť. Vína Sauternes majú veľký potenciál na archiváciu a tie najlepšie z nich dokonca vydržia vo fľašiach celé stáročia.

Najkvalitnejšie vína z tejto oblasti nesú označenie Grand Cru Classé alebo Premier Cru Classé a nájdete ich aj v našej ponuke.

Výber z cibéb – cena za sladkosť môže byť vysoká

Výber z cibéb je víno veľmi extraktívne, plné a sladké a vyznačuje sa sýtejšou farbou. Môžete v ňom ucítiť tóny medu alebo hrozienok a chuť prezretého ovocia. Má vysoký potenciál na archiváciu a jeho buket sa potom rozvíja k botrytickému vyzneniu.

Ako víno s výrazným zvyškovým cukrom, najčastejšie 100 – 200 g/l, sa hodí napríklad k dezertom, vybranému sladkému pečivu, ale tiež k vyzretým tučným syrom. Zakúpiť ho môžete obvykle v malých fľašiach s objemom od 0,2 do maximálne 0,5 l. K jeho výnimočnosti sa viaže aj vyššia cena. Výber z cibéb si ju ale určite obháji.

Výberové vína. Vo vašom e-maile.

1× mesačne sa tešte na odporúčania, zaujímavosti a výhodné ponuky pre váš archív.

ĎAKUJEME, VIAC INFORMÁCIÍ NÁJDETE V E-MAILY.

Zdielať článok s priateľmi