360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemailfacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs_CZflag-en_US_backflag-en_USflag-pl_PLflag-sk_SKflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Logo

História vína Barbaresco: Na svoje miesto na výslní si muselo počkať

vinice, na korých sa pestuje víno Barbaresco

História vína Barbaresco sa píše už niekoľko storočí. Kadiaľ kráčali dejiny tohto talianskeho vína a kde sa v súčasnosti pestuje? Vydajte sa s nami po stopách Barbaresca v tomto článku. 

Stručná históriavína Barbaresco  

Barbaresco sa vyrába z hrozna odrody Nebbiolo – rovnako ako víno Barolo. Kým Barolo ale mnohí označujú za kráľa vín, na Barbaresco sa v histórii veľké percento ľudí pozeralo ako na slabšieho príbuzného Barola. Niektorí ho dokonca neprávom degradovali do roly obyčajného stolového alebo dezertného vína. 

Všetko to začalo v roku 1894  

V oblasti Barbaresco sa vyrábali vína z hrozna odrody Nebbiolo po stáročia, do histórie vína Barbaresco sa ale zapísal rok 1894. Vtedy sa totiž stalo uznávaným vínom s vlastnými jedinečnými vlastnosťami a prívlastkami. 

V tom čase vznikla spoločnosť Cantina Sociale di Barbaresco, ktorá združila pestovateľov odrody Nebbiolo v Barbarescu. Cantina sa rozhodla dať pestovateľom hrozna možnosť voľby. Buď mohli Nebbiolo predávať vinárom, ktorí z neho vyrábajú Barolo… alebo ho dodávať miestnym výrobcom Barbaresca, a tým podporiť svoj región. 

Prvá svetová vojna 

Založenie Cantiny znamenalo pre Barbaresco dobrý štart, ale predčasná smrť jedného zo zakladateľov a začiatok prvej svetovej vojny jeho nasledujúci rozvoj značne zabrzdili. Aj tak ale vinári dokázali pokračovať a Barbaresco postupne začalo byť vnímané ako dobré talianske červené víno. 

Nová generácia priniesla do histórie vína Barbaresco zvrat 

Zvrat prišiel v päťdesiatych rokoch 20. storočia vďaka novej generácii vinárov, ktorá do výroby Barbaresca vložila absolútne maximum. Počas tohto obdobia sa výrazne zlepšila jeho kvalita a popularita medzi znalcami vína. V šesťdesiatych rokoch 20. storočia začali výrobcovia presadzovať víno Barbaresco na medzinárodnych trhoch, a dali mu tak základ pre rast do podoby vína, ktoré poznáme a milujeme dnes. 

Jedným z generácie nových vinárov bol taliansky vinár Angelo Gaja, ktorý sa sústredil a stále sústreďuje na najvyššiu kvalitu vín. Značka Gaja sa tak postupom času stala synonymom luxusu, čo sa odrazilo aj na víne Barbaresco, ktoré slávny vinár pozdvihol na úroveň Barola. 

Dnes je víno Barbaresco cenené ako jedno zo skutočne veľkých talianskych červených vín. Predáva sa vo veľkom množstve ako v tuzemsku, tak aj v zámorí, a mnohí veria, že konečne vystúpilo z tieňa svojho slávnejšieho bratranca. 

Kde sa pestuje hrozno na výrobu vína Barbaresco? 

 Existujú tri oblasti, v ktorých sa pestuje hrozno Nebbiolo, z ktorého sa víno Barbaresco vyrába:

  • rovnomenná oblasť Barbaresco 
  • Neive  
  • Treiso 

Každá z týchto oblastí má podobné pôdne a klimatické podmienky. 

harvest

Čím je zaujímavé Barbaresco pestované v rovnomennej oblasti?  

Tento región je zodpovedný za približne 45 % produkcie Barbaresca v Taliansku. Je plný viníc a hostí aj niektoré z najväčších vinárstiev venujúcich sa výrobe Barbaresca. 

Vína z tejto oblasti majú obvykle pomerne svetlé zafarbenie, čo môže ľudí, ktorí hľadajú červené vína s hlbšími odtieňmi, ľahko odradiť. Nenechajte sa ale zmiasť. Samotný nápoj je nádherne aromatický a má silnú štruktúru. 

Čím vyniká víno Barbaresco z oblasti Neive? 

Neive je rozsiahla vinárska oblasť, kde sa nepestuje len hrozno odrody Nebbiolo. Táto oblasť je zodpovedná za približne 31 % produkcie Barbaresca, ale pestuje sa tu aj Dolcetto, Barbera a Moscato. Neive je tak jednou z najvšestrannejších vinárskych oblastí v Taliansku 

Vína Barbaresco vyrábané v tejto oblasti bývajú o niečo plnšie a trieslovitejšie ako vína pestované v ostatných dvoch regiónoch. 

fľaše vína v prepravkách

Aké vlastnosti má Barbaresco z oblasti Treiso? 

Vinice Nebbiolo v oblasti Treiso sa nachádzajú priamo na najvyšších vrcholkoch kopcov regiónu. Táto oblasť sa podieľa na produkcii Barbaresca približne z 20 %. 

Vo všeobecnosti platí, že telo vína Barbaresco z tejto oblasti bude o niečo ľahšie a milo prekvapí svojou jemnosťou 

Barbaresco jednoducho musíte ochutnať! 

Barbaresco je víno, ktoré by ste pri degustácii slávnych vín určite nemali vynechať. Je to komplexné víno, ktoré aspoň rok zrelo v dubových sudoch a potom pol roka vo fľašiach. A môžeme vám potvrdiť, že určite stojí za to.

Výberové vína. Vo vašom e-maile.

1× mesačne sa tešte na odporúčania, zaujímavosti a výhodné ponuky pre váš archív.

ĎAKUJEME, VIAC INFORMÁCIÍ NÁJDETE V E-MAILY.

Zdielať článok s priateľmi