360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemailfacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs_CZflag-en_US_backflag-en_USflag-pl_PLflag-sk_SKflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Logo

Spoznajte taliansky raj vinárov: Piemonte

Piemont víno

V severozápadnom Taliansku, na úpätí majestátnych Álp, leží vyhlásený vinársky región Piemonte, ktorý je rajom nielen pre vinárov, ale aj všetkých gurmánov. Svoj domov tu má svetoznáme Barolo, kráľ všetkých vín, ale aj ďalšie zaujímavé vína, ktoré stoja za to skúsiť.

Oblasť Piemonte a jej výnimočnosť

Dlhoročná história spracovania vínnej révy, bohatstvo talianskych riek, jedinečné zloženie pôdy alebo špecifická klíma a celkové terroir – to všetko sú aspekty, ktoré z Piemonte robia kraj, v ktorom môže vinárske umenie naplno rozvinúť svoj potenciál.

Vinice tu zaberajú rozlohu okolo 57 000 hektárov, s významným podielom modrých odrôd, ktoré tvoria miestne vinárske portfólio z až 70 %.

Hlavným mestom regiónu je Turín a už spomínaní gurmáni velebia Piemonte tiež vďaka exkluzívnym hľuzovkám, teľaciemu mäsu alebo čokoláde. To všetko môže spolu s vynikajúcimi vínami veľkou mierou osloviť cestovateľov, a predovšetkým milovníkov chutných a voňavých zážitkov. 

Viete, že…

Piemont znamená v preklade doslova „na úpätí“ hôr. Názov slávnej odrody Nebbiolo, o ktorej ešte bude reč, zase odkazuje k talianskemu výrazu pre slovo „hmla“.

Piemont: Víno niekoľkých tvárí

Rozličný Piemont ponúka vína rôzneho charakteru, spoločné však majú to, že sú súčasťou stáročných tradícií a kultúrneho zázemia celého regiónu. Ak sa budeme orientovať od hlavného mesta Turína, môžeme vinárske oblasti vymedziť na východ a juh od jeho polohy.

Delenie môžeme ešte spresniť na dve podoblasti, a to jednu v okolí mesta Alba a druhú, ktorá nesie meno podľa priľahlej obce Asti. Vína v nich vznikajúce sú si síce v niečom podobné, ale zároveň predstavujú odlišný vinársky štýl a odrážajú profil svojho územia.

Aby to nebolo také jednoduché, môžeme sa v Piemonte stretnúť s rozličným pomenovaním a označovaním vín. Kým na etikete niektorých bude názov odrody a regiónu, tak iné nám toho o odrode na prvý pohľad veľa neprezradia.

Barolo a Barbaresco alebo za všetko môže Nebbiolo

Kultovým vínom oblasti Piemont, ale aj celého talianskeho vinárstva, je predovšetkým Barolo a následne Barbaresco. Práve tieto vína nenesú svoje meno po odrode, a my vám hneď prezradíme, že za ich tajomstvom stojí modré hrozno odrody Nebbiolo. Tie najlepšie pochádzajú z preslávenej piemontskej oblasti Langhe.

Barolu sa v taliančine hovorí aj „re dei vini“, čo znamená kráľ vín. Jeho výroba stále pamätá na tradičné postupy, aj keď bola čiastočne ovplyvnená aj modernými technológiami. Barolo dozrieva najmenej rok a pol v dubových sudoch a môže byť predávané najskôr tri roky po zbere. Ak sa do predaja dostane až po piatich rokoch, nesie označenie Riserva.

Náš tip: Chcete sa o kráľovi vín dozvedieť viac? Prečítajte si, prečo je Barolo pripravené dostať vás do kolien.

Druhým komplexným a plným vínom z rovnakej odrody je Barbaresco, ktoré dostal do povedomia ľudí po celom svete vinár Angelo Gaja. Na rozdiel od Barola môže byť Barbaresco predávané po roku dozrievania v dubových sudoch a šiestich mesiacoch vo fľaši. Označenie Riserva nesie v prípade, že sa predáva štyri roky po zbere.

Zaujímavé je, že na severe Piemonte dostali vína odrody Nebbiolo svoj miestny názov – Spanna. Ich nádych je oproti predchádzajúcim vínam zemitejší a ľahší.

Nebbiolo a vína vyrobené z tejto odrody majú vďaka vysokému obsahu trieslovín veľký potenciál na archiváciu, a ako mladé si ich takmer nevychutnáte. Vyznačujú sa tónmi fialiek a lesných plodov a ďalej dozrievajú k buketu tabaku, čokolády či nezameniteľných hľuzoviek.

Barbera, Gattinara, Dolcetta a záverečné tipy z Piemonte

Oblasť Piemont nám okrem kráľovských vín dokáže ponúknuť aj ďalšie skvosty. Kým Nebbiolo je odrodou najprestížnejšie, tou najpestovanejšou je Barbera. Vďaka nej si môžete vychutnať elegantné, svieže a ovocné vína, ktoré si ľahko obľúbite, ale aj robustnejšie a komplexnejšie vína. Za vyskúšanie stojí napríklad víno Barbera d’Alba alebo Barbera d’Asti.

Piemontskí vinári svoj um ďalej vkladajú aj do odrôd Gattinara či Dolcetto a zabudnúť nemôžeme ani na šumivé vína Asti, Moscato d’Asti alebo vermuty Cinzano. Z bielych odrôd pripomeňme ešte napríklad Cortese či Chardonnay.

Ak sa na záver chcete v celej ponuke Piemonte zorientovať podľa vyhlásených apelácií, potom medzi tie najznámejšie patrí napríklad práve Barolo DOCG, Barbaresco DOCG, Asti DOCG, Barbera d´Alba DOC, ale aj mnohé ďalšie… Prajeme úspešný výber!

Výberové vína. Vo vašom e-maile.

1× mesačne sa tešte na odporúčania, zaujímavosti a výhodné ponuky pre váš archív.

ĎAKUJEME, VIAC INFORMÁCIÍ NÁJDETE V E-MAILY.

Zdielať článok s priateľmi