360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemailfacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs_CZflag-en_US_backflag-en_USflag-pl_PLflag-sk_SKflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Logo

Aká teplota vína je tá správna?

Určite ste už počuli, že rôzne druhy vína je vhodné servírovať inak vychladené. Prečo je to tak, aké sú odporúčané teploty pri podávaní červených či bielych vín a ako správnu teplotu vína dosiahnuť v domácich podmienkach? Začítajte sa do dnešného článku, v ktorom si všetko prehľadne vysvetlíme.

Správna teplota vína zásadne ovplyvňuje výsledný dojem

Prečo by ste mali správnej teplote servírovaného vína venovať zvýšenú pozornosť? Servírovacia teplota je najčastejím udávaným faktorom, ktorý ovplyvňuje vnímané vlastnosti a kvalitu vína – hlavne jeho chuť a vôňu. Človek má schopnosť rozoznávať teplotu podávaných vín vďaka termickej citlivosti, ktorá je viac vyvinutá v oblasti perí a na špičke jazyka. Ak má víno teplotu 6 °C a menej, papily sú znecitlivené. Inými slovami: Prechladené víno si nevychutnáte. V príliš teplom víne naopak vynikne nad ostatnými zložkami chuť alkoholu.

Jednoducho, správne zvolená teplota zabezpečí, že vy aj vaši hostia oceníte všetky jedinečné vlastnosti podávaného vína.

Tip: Rovnako výber vhodného pohára hrá pri vychutnávaní vína významnú úlohu. Preskúmajte náš článok o tom, ktoré poháre vybrať ku ktorému vínu.

Optimálna teplota červeného vína nie je izbová

Základnú poučku, že červené vína sa odporúča podávať pri vyššej teplote ako biele, pravdepodobne poznáte. Pýtate sa, prečo je to tak? Červené víno má pomerne vysokú molekulovú hmotnosť. V praxi to znamená, že vyššia teplota pomáha odparovaniu aróm. Pri plnom a zrelom červenom víne je jeho správna teplota podmienkou hlavne na vyniknutie tónov korenia a dreva.

Teplota, pri ktorej je vhodné podávať červené víno, sa môže líšiť podľa odrody hrozna a veku vína. Niektorí výrobcovia vína uvádzajú odporúčanú teplotu pre dané víno priamo na jeho etikete. Prečítajte si náš článok o vínnych etiketách a informáciách, ktoré na nich nájdete.

Vo všeobecnosti môžeme povedať, že ľahším červeným vínam svedčí temperácia v rozmedzí 12 – 15 °C. Naopak staršie, sladšie či ťažšie vína by mali mať teplotu 15 – 18 °C.

Zaujímavosť: Premýšľate, kde sa zobrala nesprávna poučka o servírovaní červeného vína pri „izbovej teplote“, pričom izbová teplota sa vo väčšine domácností pohybuje okolo 21 °C? Toto odporúčanie pretrvalo z minulosti, kedy červené víno skutočne pri izbovej teplote servírované bolo – v hradných sieňach.

Biele víno a jeho optimálna teplota? Záleží od druhu

Rovnako ako v prípade červeného, tak aj pri bielom víne je vhodné riadiť sa predovšetkým odrodou, zvyškovým cukrom, kvalitou a vekom. Jednoducho nie je možné stanoviť jednu univerzálnu hodnotu vhodnej teploty pre všetky biele vína. Hlavne pri starších, jemnejších vínach vyššia servírovacia teplota pomáha zvýrazniť ich arómu aj chuť. Nižšia teplota podávaného bieleho je potom základným predpokladom na prejavenie sviežich, ovocných vlastností vína.

Čo z toho vyplýva? Sladšie biele vína vychlaďte na teplotu v rozmedzí 8 – 12 °C, tie suché podávajte pri teplote 9 – 12 °C.

Keď to v pohári šumí: Teplota šampanského vína pri podávaní

Teraz už vás neprekvapí, že aj v prípade šumivého vína adekvátna teplota zaistí správne vnímanie jeho chuťových vlastností. Navyše však vstupuje do hry ešte jeden element, ktorý od teploty šumivého vína závisí: intenzita a čas perlenia. Vyššie teploty majú za následok uvoľňovanie oxidu uhličitého. Naopak nižšie teploty umožňujú zachovávať rozpustený oxid uhličitý vo víne – bublinky vám budú dlhšie krásne retiazkovať v pohári.

Šampanské servírujte pri teplote 6 – 8 °C. Čím staršiu fľašu šampanského však máte, tým vyššiu teplotu pri jeho podávaní zvoľte. Veľmi staré vína môžete servírovať aj pri 14 °C.

Teplota vína môže závisieť aj od ďalších faktorov

Aby to ale nebolo s vínom a jeho teplotou také jednoduché, prichádza na scénu aj ročné obdobie, v ktorém je víno podávané, a pokrm, ku ktorému je párované. Niektorí odborníci odporúčajú vína v lete podávať o 1 – 2 °C studenšie, v zime naopak o 1 – 2 °C teplejšie.

Vína tiež môžu byť viac vychladené, ak sa podávajú ako aperitívy.

Vína s teplotou 20 °C sa hodia k teplejším pokrmom, studenšie vína k syrom. A napríklad šampanské víno môžete servírovať až pri teplote 11 °C, ak ho podávate k hydine alebo rybám.

Správna teplota vína v domácich podmienkach – zvládnite to ako profík

Úplne najvhodnejší spôsob pri chladení vína je použitie nádoby s ľadom, do ktorej fľašu ponoríte. Víno takto chlaďte najskôr dnom nahor – teplota v užšej časti fľaše klesá rýchlejšie. Fľašu potom počas jej chladenia niekoľkokrát otočte. Ak vám ochladenie vína ponáhľa, môžete proces urýchliť tak, že budete v nádobe fľašou krúžiť. Teplejšia tekutina zo stredu fľaše tak prenikne k chladnejším stenám. Fľašu môžete v prípade núdze ochladiť aj v chladničke – vínu tým neublížite.

Tip: Ak potrebujete teplotu vína naopak zvýšiť, použite nádobu s vlažnou vodou. Na vriacu vodu či mikrovlnku však zabudnite. Víno je potrebné temperovať čo najpomalšie – prudká zmena teploty vínu vôbec neprospieva.

Víno a ideální teplota

Víno sa v pohári pomerne rýchlo ohrieva na teplotu okolia. Preto ho pred podávaním pripravte o 1 – 2 °C studenšie, ako je udaná servírovacia teplota.

Majte na pamäti, že v prípade archívnych vín je podstatná starostlivosť o fľašu po celý čas pred jej otvorením, a to nielen s ohľadom na teplotu. Aby ste si fľašu vynikajúceho vína maximálne vychutnali, preštudujte si náš článok o uchovávaní archívnych vín.

Zaujímá vás viac informácií o správnom podávaní vína, od otvorenia fľaše až po servis? Mrknite na špecializovaný článok o servírovaní vína. Novo získané poznatky nezabudnite vyskúšať na niektorom z luxusných vín z našej ponuky.

Na záver článku sa rozlúčime slovami Honoré de Balzaca: „Muž by mal rozumieť farbe vína, muž má rozumieť všelijakej chuti vína, ale muž musí rozumieť predovšetkým správnej teplote vína.“

Výberové vína. Vo vašom e-maile.

1× mesačne sa tešte na odporúčania, zaujímavosti a výhodné ponuky pre váš archív.

ĎAKUJEME, VIAC INFORMÁCIÍ NÁJDETE V E-MAILY.

Zdielať článok s priateľmi