360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemailfacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs_CZflag-en_US_backflag-en_USflag-pl_PLflag-sk_SKflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Logo

Ako chutí originálna tvár Piemonte? Spoznajte vinárstvo Cascina Garitina

Cascina Garitina je vinárstvo, ktoré je unikátne v každom ohľade. Súčasný majiteť Gianluca Morino sa nebojí porušovať zažité vinárske pravidlá a vo všetkých vínach rozoznáte jeho autorský rukopis. Ktoré odrody Gianluca pestuje a ako svoje vína vyrába? Objavte piemontský vinársky skvost v dnešnom článku.

Piemonte: Taliansky kraj kopcov a hmiel

Slávny vinársky región Piemonte leží v severozápadnom Taliansku. Práve tu sa nachádza provincia Asti, ktorá je domovinou vinárstva Cascina Garitina.

Názov provincie je odvodený od mesta Asti, v ktorého okolí sa rozprestierajú nekonečné lány viníc. Letá v provincii bývajú horúce. Zimy sú naopak skôr chladnejšie. Že sa voda v pôde nedrží, je dané nielen špecifickými klimatickými podmienkami, ale aj rázom krajiny – terén je tu hlavne kopcovitý. Pre Piemonte sú typické jesenné a zimné hmly, ktoré sa držia v nížinách.

História vinárstva Cascina Garitina siaha do minulého storočia

Vinári z Cascina Garitina pestujú výhradne modré odrody už po štyri generácie. V tradícii výroby červených vín pokračuje aj súčasný majiteľ Gianluca Morino. Vinárstvo je pomenované po Gianlucovej prababičke Margherite, ktorá vinárstvo založila už v roku 1900. „Garitina“ je v piemontskom dialekte zdrobnenina jej mena

Okrem Barbery, ktorá zaberá 90 % plochy viníc, sú tu v menšej miere pestované aj odrody Brachetto, Dolcetto, Pinot Nero, Merlot a Cabernet Sauvignon. Podložie, na ktorom vinárstvo hrozno pestuje, je prevažne pieskovcové. Vína z Cascina Garitina sa pýšia certifikáciou DOCG, ktorá označuje vína najvyššej kvality. Zaujíma vás, ktoré prísne podmienky musia vína DOCG spĺňať? Prečítajte si náš článok o klasifikácii európskych vín.

Zaujímavosť: V niektorých krajinách si víno z Barbery milovníci vín ešte donedávna dopriali iba ako aperitív. Týkalo sa to napríklad Belgicka, Luxemburska či Holandska.

Barbera je modrá odroda vínnej révy

Čím sú  vína z Barbery výnimočné?

Tradičná modrá odroda Barbera vo vinárstve Cascina Garitina vyrastá na miestach s tými najlepšími expozíciami, orientovanými na juh. Keďže jej prospieva dostatok slnka a tepla, nevadí jej ani globálne otepľovanie.

Hrozno môže byť použité na výrobu zmesových aj odrodových vín. Vďaka prirodzenému obsahu kyselín sú vína z Barbery svieže a vyvážené.

  • Mladé vína sú jasne červené, s čerešňovým charakterom a jemnými trieslovinami.
  • Staršie vína zrením získavajú hutnejšie, višňové tóny.

Zaujímavosť: Víno z Barbery bolo pre svoj originálny charakter obľúbené už v 17. storočí, kedy si dôstojníci savojskej armády jeho popíjaním dodávali odvahu pred bojom.

V Cascina Garitina sa z odrody Barbera vyrábajú červené vína

Vo vínach z Cascina Garitina terciálne tóny vlhkej pivnice nečakejte

Gianluca Morino ide proti konzervatívnemu prúdu a pre svoje vína namiesto korku používa kvalitné skrutkovacie uzávery. Pri otváraní vín z Cascina Garitina sa tak nemusíte obávať znehodnotenia vína, ktoré môže spôsobiť takzvaná korkovitosť

Korkovitosť totiž môže spôsobiť, že je víno mdlé a neharmonické. Víno môže mať dokonca zatuchnutú pachuť, pripomínajúcu vlhkú pivnicu. V našom samostatnom článku zistíte, ako také pokazené víno odhaliť. A práve tomu sa vinárstvo Cascina Garitina používaním skrutkovacích uzáverov vyhýba.

Gianluca pre svoje vína klasický korok nepoužíva ale aj z ďalších dôvodov:

  • Vďaka skrutkovaciemu uzáveru sa výsledné vína príliš nelíšia v chuti.
  • Skrutkovací uzáver Gianlucovi umožňuje kontrolovať prísun kyslíka do vína vďaka špeciálnym membránam, ktorými sú uzávery vybavené.
  • Víno zo skrutkovacieho uzáveru nepreberá ďalšie chute, ktoré v prípade korku môžu byť aj horkasté.
  • Benefitom je aj ľahšie otváranie fliaš. Ak nepoužijete špeciálny planžetový otvárač na archívne fľaše, môže sa vám korok ľahko rozdrobiť do vína.
Cascina Garitina používa skrutkovacie uzávery na víno

Zoznámte sa s exkluzívnym vínom. Volá sa Garitta

Vlajkovým vínom z Cascina Garitina je červená suchá Garitta. Víno je vyrobené zo 100 % odrody Barbera a dozrieva v nerezových sudoch. Chuť vína je nádherne harmonická, svieža a elegantná. Tešiť sa môžete z príjemnej kyselinky, ktorá je pre Barberu typická.

Už viete, že majiteľ vinárstva Gianluca Morino sa nebojí ísť za všeobecne zažité vinárske pravidlá. A rovnaké je aj víno Garitta.

Etiketa svojím tvarom odráža Gianlucove životné kréda: Myslieť pozitívne a pozerať sa hore. Originálne je aj použitie žltej farby, ktorá sa pre dizajn vínnych etikiet často nepoužíva. Šikmá etiketa symbolizuje aj stúpajúci sklon viníc, ktoré sa ťahajú na vrch s názvom Garitta. Na ňom sa nachádzajú vínne pivnice vinárstva.

Víno sa skvelo hodí na ďalšiu archiváciu. Ak splníte podmienky pre správne uchovávanie archívnych vín, môžete si Garittu vychutnať napríklad až za 20 rokov.

Výberové vína. Vo vašom e-maile.

1× mesačne sa tešte na odporúčania, zaujímavosti a výhodné ponuky pre váš archív.

ĎAKUJEME, VIAC INFORMÁCIÍ NÁJDETE V E-MAILY.

Zdielať článok s priateľmi