360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemailfacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs_CZflag-en_US_backflag-en_USflag-pl_PLflag-sk_SKflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Logo

Nie je víno ako víno: Ako sa vyznať v hodnotení vín

Hodnotenie vína

Tiež ste pri degustácii dostali kartičku, do ktorej ste si mali zaznamenávať svoje dojmy z koštovaného vína? Výsledok vám pravdepodobne priniesol ucelený prehľad o jeho vzhľade, vôni aj chuti. Viete ale, aké systémy na hodnotenie vína sa najviac používajú a ako víno správne ohodnotiť? Zistite to v dnešnom článku.

S akými systémami hodnotenia vín sa môžete stretnúť?

Hodnotenie vín môže prebiehať podľa niekoľkých rôznych systémov. Predstavme si štyri najčastejšie z nich:

  • 5-bodový systém
  • Vedelov penalizačný systém
  • 20-bodový Buxbaumov systém
  • 100-bodový systém

Pri hodnotení vína prostredníctvom 5-bodového systému sú vína hodnotené ako v škole – môžu dostať jednotku alebo päťku. Profesionáli však pri hodnotení využívajú aj desatiny.

Vedelov penalizačný systém funguje na opačnom princípe. Someliér vínam udeľuje trestné body a víťazí to, ktoré ich získalo najmenej.

20-bodový Buxbaumov systém je na hodnotenie vín jedným z najrozšírenejších, avšak nie je tým najvhodnejším. Ponúka totiž svojim hodnotiteľom úzke rozmedzie bodov na udelenie. Preto degustátori od jeho využitia postupne upúšťajú a radšej siahnu po 100-bodovom.

Udeľovanie bodov vínam

Úplne najpoužívanejší systém na hodnotenie vína je 100-bodový

V rámci 100-bodového systému degustátor zohľadňuje najzákladnejšie charakteristiky pre posúdenie vína – jeho vzhľad, arómu a chuť. Po ohodnotení týchto parametrov sú jednotlivé hodnoty spočítané. Vďaka prehľadnosti je možné udelené body spätne analyzovať pre zistenie konkrétnych silných a slabých stránok hodnoteného vína.

A ako víno skončilo podľa dosiahnutých bodov?

Ak získalo 100 – 96 bodov, je to mimoriadne víno a pýši sa veľkou zlatou medailou.

Aj víno s bodmi v rozmedzí 95 – 90 si však zaslúži zlatú – je vynikajúce.

Veľmi dobré víno dosiahne 89 – 85 bodov a zo súťaže odchádza so striebornou medailou.

Medailu z bronzu víno získa, ak nazbieralo 84 – 80 bodov. Stále je ale dobré.

79 – 70 bodov už na stupienok víťazov nestačí. Takéto víno je hodnotené ako priemerné.

Víno, ktoré získalo 70 a menej bodov, po súťaži bujará oslava víťazstva nečaká. Podpriemerné víno odchádza bez ocenenia.

Hodnotenie vína podľa farby

Hodnotenie vzhľadu nie je v prípade vína povrchné

Ako prvý pri hodnotení vína prichádza na rad jeho vzhľad. Ideálne je víno hodnotiť pri dennom svetle a pohár mierne nakloniť – lepšie tak určíte všetky odtiene jeho farby. Nie je to ale len farba, čo je v rámci vzhľadu vína hodnotené. Podstatná je takisto jeho čírosť a viskozita.

Čírosť vína sa dá posúdiť pridržaním pohára pred zdrojom svetla. Víno by malo byť krištáľovo priezračné – vďaka lomu svetla má tzv. iskru.

Ak vínom v pohári zľahka potočíte, zistíte, že začne stekať po stenách pohára v pramienkoch a rôzne rýchlo. Čím viac alkoholu sa vo víne nachádza, tým je víno viskóznejšie.

Hodnotenie farby vína sa netýka len základného rozdelenia vín na červené, biele a ružové. Záleží tiež od konkrétneho odtieňa danej farby a na jej hĺbke.

Tak napríklad biele vína môžu byť bezfarebné až jantárové. Čím sú staršie, tým sú tmavšie. V súvislosti s červenými vínami sa môžete stretnúť s odtieňmi purpurovej, granátovo červenej aj hnedej. Takisto červené vína nadobúdajú tmavé tóny starnutím, k odtieňu sa navyše pridávajú hnedé odlesky. Ružové vína sú ako mladé svetlo ružové, farba sa však postupným dozrievaním premieňa na lososovú. Farby vín ale ovplyvňuje aj použitá odroda hrozna, technológia výroby vína, a dokonca aj terroirchladnejšia klíma dáva základ pre vznik vín s jemnejším odtieňom.

Ako je to s hodnotením vína podľa vône?

Vo vôni vína môžete rozpoznať primárnu, sekundárnu a terciálnu arómu. Terciálna aróma je typická pre archívne vína, pretože vzniká iba vtedy, ak víno dozrieva vo fľaši.

Vína sú v rámci 100-bodového systému hodnotené podľa siedmich stupňov intenzity arómy: Od veľmi ľahkého prejavu až po extrémne intenzívnu vôňu.

A aby to nebolo s posudzovaním arómy vína také ľahké, je hodnotené takisto podľa čistoty. Pozitívne vône sa prejavujú ovocnými a kvetinovými tónmi. Správne tušíte, že negatívna skupina je tvorená hlavne vôňami, ktoré poukazujú na určitú vadu vína. Jednou z nich môže byť napríklad zápach korku. Harmonicky aromatické víno má dokonale vyvážený pomer medzi intenzitou a čistotou.

Tip: Pri budúcej degustácii sa blysnite znalosťou, že aróma a buket nie je to isté.

Hodnotenie vína podľa vône

Chuť vína pri hodnotení odhalí jeho možné nedostatky

Chuťovo intenzívne víno po ochutnaní ohromí a zachutí. Okrem intenzity je hodnotená takisto čistota chuti. Za tú víno vďačí hlavne odrode, z ktorej bolo vyrobené. Ak sú intenzita s chuťou v súlade, je v rámci hodnotenia víno označené za chuťovo harmonické.

Stretli ste sa v súvislosti s hodnotením vína s pojmom perzistencia? Perzistencia označuje dochuť vína od chvíle, kedy opustilo ústa. Meraná je v tzv. kaudáliách alebo sekundách. Správne tušíte, že čím kvalitnejšie víno, tým dlhšia dochuť.

Skúsite ohodnotiť niektoré luxusné víno z našej ponuky? Ešte predtým si ale preštudujte náš článok o degustovaní vína. Pri samotnom hodnotení môžete využiť šikovnú aplikáciu na víno. Majte na pamäti, že chuť vína ovplyvňuje aj teplota, pri ktorej je podávané. Preto si prečítajte, ktorá teplota vína je tá správna.

Výberové vína. Vo vašom e-maile.

1× mesačne sa tešte na odporúčania, zaujímavosti a výhodné ponuky pre váš archív.

ĎAKUJEME, VIAC INFORMÁCIÍ NÁJDETE V E-MAILY.

Zdielať článok s priateľmi